Till skillnad från svenska pannkakor (plättar, min anm.) innehåller ryska sådana - blinier - jäst och bovetemjöl. Detta ger pannkakorna en svagt syrlig arom och smak. Till blinier äter man en frisk blandning med smak och sälta av stenbitsrom, hackad lök och creme fraiche. Varje person förser sig med den mängd han eller hon föredrar till blinierna.
Smula ner jästen i en skål. Värm mjölken fingervarm (37°). Häll lite av den över jästen och rör tills den är upplöst. Rör ner båda mjölsorterna, äggula, resten av mjölken och salt. Rör smeten slät och klimpfri. Täck skålen och låt smeten jäsa ca 1 timme i rumstemperatur. Blanda i gräddfil. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner det i smeten. Hetta upp en plättpanna eller bliniepannna med lite matfett. Klicka i smten, ca 1 1/2 msk till varje blinie. Vänd dem när de har jäst upp och stelnat på ovansidan. Servera dem nygräddade med tillbehören i små skålar som var och en förser sig med.
Tips: I riktigt festliga sammanhang bjuds blinier med rysk kaviar. Lax-, sik- eller löjrom är en annan fin variant.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar